Tuesday, September 29, 2015

INI DIA TAKTIK TERBARU DAP PORAKPERANDAKAN EKONOMI MALAYSIA...?????

DAPig dan macai macainya harus berhenti dari mengambil kesempatan untuk menjahanamkan hubungan baik di antara Kerajaan Malaysia dan Negara China. Adalah agak malang apabila Duta Besar China ke Malaysia ini turut diheret kedalam kancah politik tempatan. DAPig dan macai macainya mesti menghentikan tindakan atau apa apa perkataan yang boleh menjejaskan hubungan dua hala yang telah lama terjalin dengan baik selama berdekad yang lalu. Parti MCA juga telah dihentam dan diserang di media sosial akibat dari putarbelit DAPig terhadap kenyataan Dr Huang Hui Kang, Duta Besar China ke Malaysia yang telah diviralkan di media sosial. Kenyataan pada 25 September 2015 di Petaling Street yang mendakwa Dr Huang menyatakan bahawa Negara China tidak akan berdiam diri sekiranya Kaum Cina di Malaysia diserang tidak mencerminkan kebenaran dan telah diputarbelitkan. 

Presiden MCA, Dato Sri Liow Tiong Lai dan Timbalan Presiden MCA, Datuk Dr Wee Ka Siong turut mempertahankan Dr Huang dengan memberi penjelasan sebenar situasi yang berlaku.

  1. Dr Huang tidak sama sekali menyatakan " Negara China tidak akan berdiam diri sekiranya kaum Cina di Malaysia di serang"...ini adalah kenyataan yang sengaja diputarbelitkan oleh DAPig. Dr Huang menegaskan bahawa Negara China menghormati kedaulatan Malaysia dan tidak akan mencampuri urusan negara lain.
  2. MCA ingin mengingatkan DAPig bahawa  sebagaimana duta duta negara lain,  Negara China, akan menjaga dan melindungi kepentingan rakyat Negara China sendiri sahaja,
  3. Dr Huang menyokong nilai nilai sejagat bahawa Negara China menentang sebarang bentuk perkauman dan keganasan. (sama seperti Negara Malaysia menentang sebarang bentuk penindasan seperti di Palestin dan lain lain)
Dalam keadaan ekonomi yang tidak menentu ini, sudah seharusnya kita menjaga hubungan baik Negara China dan Malaysia apatah lagi Negara China merupakan rakan dagangan utama Malaysia. Jelas, ada pihak yang sedang cuba mengerohkan hubungan baik ini yang secara tidak langsung akan menjejaskan ekonomi negara. NGO, pengguna media sosial seperti facebook yang terus menerima bulat bulat provokasi DAPig ini dan memberitahu Duta Negara China untuk "pergi balik China" perlu berwaspada dan tidak harus terpengaruh dengan putarbelit DAPig.

Datuk Sri Ti Lian Ker
Ahli Jawatankuasa Pusat MCA
- terjemahan ikut cita rasa aku  :)


Ermm....DAPig yang mencari peluang untuk "spin" kenyataan ini jelas telah berjaya...!!! Bagi aku.... kalau ada 10 berita yang ada kat facebook tu, konpem 8 darinya harus diragui dan dicari kebenarannya...jadi kita tak boleh "hadamkan" saja apa yang orang tulis kat facebook ni bro...!!! semua kena fikir dan tapis semula dengan waras....bukankah dah ada banyak contoh2nya sebelum nie ...!!! Ini realiti yang berlaku dalam kehidupan sosial berteknologi sekarang. Berita palsu dan fitnah2 sebegini telah menjadi sebahagian dari kehidupan rakyat Malaysia dan ianya sangat memudaratkan negara.


Sebagai contoh...kalau aku letak gambar kat atas nie di status facebook aku dan menyatakan bahawa ianya adalah GAMBAR ASLI....adakah korang akan percaya ???? weyyy....!!!... agak agak ler skit bro kalau nak percaya pun....!!! hehehe


TEKOO : aku harap Duta China nie mengambil pengajaran dan lebih berhati hati dengan DAPig kerana DAPig akan "drag" sesiapa sahaja asalkan hajat mereka untuk memporak perandakan negara tercapai....itupun kalau benar Duta China ini memang tiada niat untuk mencampuri urusan Negara Malaysia okkk...!!!
Wallahualam.....

No comments:

Post a Comment